SkyFol 2011.09.30. 11:12

Az UV sugárzás

Az UV sugárzás

Az üvegfóliák napjainkban szinte kivétel nélkül hatékonyan szűrik az UV sugárzást (leszámítva sok "csináld magad" kiszerelésű filmet). Sokszor halljuk ezt a tényt. De vajon mit jelent az UV sugárzás? Miért okozhat problémát, ha a nagyját a légkör kiszűri? Miért javasolt védekezni ellene és hogyan védekezik ellene a fólia?

Az ultraibolya (UV) fény a látható fénynél rövidebb, ám a röntgensugaraknál hosszabb hullámhosszú elektromágneses sugárzás. A Nap az UVA, UVB és UVC sávban bocsát ki ultraibolya sugárzást, de az atmoszféra ózonrétegében történő abszorpció miatt a Föld felszínét elérő ibolyán túli sugárzás 98,7%-a UVA. (Az UVB és UVC-sugárzás egy része felelős az ózonréteg létrejöttéért.)

A hagyományos üveg az UVA számára részben átlátszó, de rövidebb hullámhosszokkal szemben opák. Az ablakokon átjutó UV sugárzás két vonatkozásban veszélyes: egyrészt veszélyeztetheti egészségünket, másrészt felelős értéktárgyaink fakulásáért.

Az egészségkárosító hatások

Az UV sugárzásnak történő túlzott expozíció leégést és a bőrrák egyes típusait okozhatja. Az emberben a nap huzamosabb idejű UV-sugárzása a bőr, a szem és az immunrendszer akut és krónikus károsodását idézheti elő. Viszont a leghalálosabb formát – a rosszindulatú melanómát – leginkább a direkt DNS-sérülés idézi elő. Az ibolyán túli fotonok különböző módon ártalmasak az élő szervezetek DNS molekuláira.

Az UVA, UVB és UVC egyaránt károsíthatja a kollagénszöveteket, és így felgyorsíthatja a bőr öregedését. Mind az UVA és UVB elpusztítja a bőrben lévő A vitamint, ami további károsodást okozhat. Az UV-fény nagy intenzitása veszélyes a szemre, hóvakságot (fotokeratitiszt) okozhat, és szürkehályog, kúszóhártya (pterygium) és pingeucula kialakulásához vezethet.

A SkyFol fóliák speciális Ultraviola Abszorberek (UVA) segítségével hatékonyan védenek a teljes UV tartományban. Mivel az abszorberek a poliészter szerkezetén belül találhatóak, így hatékonyságuk a garanciaidő alatt nem csökken.

Mindezek mellett az UV sugárzás jótékony hatásairól sem szabad megfeledkeznünk. Az UV expozíció pozitív hatása, hogy a bőrben serkenti a D vitamin képződését. Becslések szerint az Egyesült Államokban az idő előtti elhalálozásokból többtízezer következik be D vitamin hiánya miatti különböző rákbetegségekből kifolyóan. A dúsított élelmiszerek fogyasztását vagy az étrend kiegészítő tabletta szedését általában előnyben részesítik az UVB expozícióval szemben az UV-sugárzás okozta bőrrák megnövekedett kockázata miatt. Az ultraibolya sugárzásnak létezik más orvosi alkalmazása is.

A fakulás

Ha van egy ablak, ami a külvilág felé néz, előbb vagy utóbb foglalkoznunk kell a nap okozta károk hatásaival. Szőnyegek, bútorok, linóleum-, fapadlók, műgyűjtemény és műtárgyak

A fakulás három fő tényező eredménye: ultraibolya sugárzás, hő és látható fény. Egy következő tényező öleli fel az olyan körülményeket, mint a páratartalom, szövettípus, színfixáló erőssége és egyéb körülmények. A lenti diagram általános képet nyújt arról, milyen mértékben járul hozzá mindegyik tényező a nap okozta károkhoz.

Az UV-sugárzás a 40%-kal a legnagyobb befolyásoló tényező. Ne zavarja meg Önöket az sem, hogy a nap nem süt be közvetlenül az Önök ablakán, mert ez nem jelenti azt, hogy Önök és otthonukban vagy irodájukban lévő ingóságok nincsenek kitéve az elektromágneses spektrum eme káros részének. A legjobban teljesítő üvegfóliák 99%-os UV-visszatartást biztosítanak, ami szinte teljesen megakadályozza az UV ablakon keresztüli bejutását.

Óvakodjunk az olyan állításoktól, hogy az ablakfólia teljes egészében kiküszöböli a nap okozta károkat. Ez nem igaz. A nap okozta károk megszüntetésének egyetlen módja, ha megszüntetjük az ablakokat is, és ez nem opció. Másrészt az ablakfólia remek lehetősége a nap okozta károk csökkentésének, így Önöknek sok csereköltséget takarít meg.

A SkyFol kínálatában a legoptimálisabb, magas látható fényáteresztésű, fakulásvédelmi fóliák, mint a ThermoProtect P70, P50, E50, vagy EL70. Mindegyik fólia 99%-ban szűri az UV sugárzást, valamint erőteljesen szűrik az infravörös sugárzást is (elsősorban reflektálással nem elnyeléssel).

A bejegyzés trackback címe:

https://ablakfolia.blog.hu/api/trackback/id/tr563267265
süti beállítások módosítása