Sok vevőtől hangzik el a kérdés, mennyire befolyásolja a fólia, hogy egy helyiségben mennyire van világos. A vevőknek legtöbbször megadott mért nagyság a fényáteresztés. Ha egy vevőnek elmagyarázzuk, hogy egy 15-ös fóliánál a látható fény 85%-a redukálódik, a vevőnek nagyon könnyen kétségei támadnak.

Tény, hogy pl. a munkahelyeket kevésbé vagy alig világítja meg külső fény. Az irodák és műhelyek nagyon jól ki vannak világítva és nincs szükség pótlólagos nappali fényre. A legtöbb esetben a mesterséges fény hányada sokkal nagyobb.

Pszichológiai tekintetben a kintre vetett pillantás sokkal fontosabb, mint a természetes nappali fény. Ebből a nézőpontból a napvédő fóliák sokkal nagyobb kényelemérzetet kínálnak, mint a kilátást eltakaró napvédő berendezések (roló, redőny, stb.)

A fenti érveken kívül még döntő, hogy az érzékelt fényerősség sokkal nagyobb a tényleges fényviszonyoknál. Ez a hatás azzal magyarázható, hogy a szem a pupilla megnagyobbodása miatt automatikusan alkalmazkodik a változó fényviszonyokhoz.  Íme egy összevetés:

Az ablak fényáteresztése    80%    60%    40%    15%
Érzékelt fényerősség          90%    82%    74%    50%

Jól látszik, hogy az 50% fényáteresztésű fóliák alig érzékelhetően sötétítik a besugárzott fényt, így irodák és lakóingatlanos esetében nem véletlenül ezek a típusok a legnépszerűbbek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ablakfolia.blog.hu/api/trackback/id/tr393555394
süti beállítások módosítása